Organizarea activitatii de audit intern este prevazuta de:
Legea 162/2017 privind auditul statutar;
Legea 31/1990 – legea societatilor;
OUG 75/1999 – privind activitatea de audit financiar
Ordine si Norme emise de B.N.R si A.S.F. aplicabile entitatilor reglementare de acestea
Ce reprezinta auditul intern?
Auditul intern este o activitate independentă de asigurare obiectivă și de consiliere, destinată să adauge valoare şi să îmbunătăţească operațiunile unei organizaţii. Ajută o organizaţie în îndeplinirea obiectivelor sale printr-o abordare sistematică şi metodică care evaluează şi îmbunătăţeşte eficacitatea proceselor de management al riscului, control și guvernanță.
Cine are obligativitatea organizarii auditului intern?
In conformitate cu prevederile Legii 162/2017 privind auditul statutar precum si ale Legii 31/1990 – Legea societatilor, entitățile ale căror situații financiare anuale sunt supuse, potrivit legii sau hotararii actionarilor, auditului statutar/financiar sunt obligate să organizeze și să asigure exercitarea activității de audit intern, potrivit normelor elaborate de Camera Auditorilor Financiari din România.
Cum se efectueaza auditul intern?
Responsabilii pentru organizarea activităţii de audit intern, coordonarea lucrărilor/angajamentelor şi semnarea rapoartelor de audit intern trebuie sa aibă calitatea de auditor financiar.
Activitatea de audit este efectuata în conformitate cu prevederile OUG 75/1999 si Normele obligatorii din Cadrul internațional de practici profesionale ale auditului intern (Normele obligatorii), ediţia 2017 (IPPF 2017), emise de Institutul Auditorilor Interni (Global IIA), adoptate de Camera Auditorilor Financiari din Romania, care cuprind Principiile fundamentale pentru practica profesională a auditului intern, Definiția auditului intern, Codul etic si Standardele internaționale pentru practica profesională a auditului intern.
Care sunt riscurile neorganizarii auditului intern?
Conform prevederilor art. 44 alin 1 si 2 din Legea 162/2017, neorganizarea auditului intern in conformitate cu prevederile art. 65 din Legea 162/2017 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei.